26 omgångar är spelade och HV71 står på 44 poäng. Ifjol, efter lika många matcher, hade HV71 tagit 36. I år är dock serien mycket jämnare och HV kan bli allt mellan tvåa och tia.

Årets version av HV71 är klart mycket bättre än de tidigare vi sett under 5-6 års tid. Jag är positivt överraskad över att lägstanivån blivit så mycket högre. De värsta vågdalarna har kapats bort och det är den största anledningen till att man har så många flera poäng i år jämfört med hur det såg ut för ett år sedan.

Laget är också jämnt. Det har både fördelar och nackdelar. HV71 har inte en enda spelare på topp 25 i poängligan och det är förstås anmärkningsvärt. Samtidigt står inte HV och faller med en eller två spelare.

För att ett lag ska nå riktigt långt, framförallt i ett slutspel, behövs i alla fall tre ingredienser vässas.

  • Målvaktsspelet. Egentligen två olika målvaktstyper i HV71. Pettersson-Wentzel är mer typen som reagerar, medan Söderström agerar. Söderström är en klart större målvakt som täcker stora ytor, medan PW agerar mer på instinkt.  PW har sämst räddningsprocent av förstamålvakterna i SHL, men som lag släpper HV till få skott mot eget mål och totalt sett är det svårt att göra mål på HV71.
  • Johan Lindbom pratade i C More innan matchen om att hitta en ledande formation. En som kan producera, som kan ge laget lite lugn och ro. Underförstått handlar det om att ge Erik Christensen rätt omgivning. Att HV:s forwardsstjärna nummer ett står på 10+2 på 21 matcher är inte bra. Det är Christensen väl medveten om själv. Han hamnar ofta i stim när poängen trillar in och motsatt när det inte gör det. Som nu. På de fem senaste har EC 0+1 och -3. Ynka två assist på hela säsongen säger också att HV saknar pålitliga målskyttar.
  • Powerplay. Vad har hänt? Det har helt gått i baklås och på de 10 senaste har HV under 9% i effektivitet. Fortfarande ligger man på drygt 21%, men där har vi en förklaring till att det gått trögare på slutet.

SHL är som sagt var jämnare än på mycket länge. Det är Frölunda som sticker ut, men där bakom kan mycket hända.

De som överraskat mest positivt på mig är Andreas Borgman och Kevin Stenlund. Det är bra bevis på att det går att utvecklas i HV71. Detsamma gäller Simon Önerud, som aldrig gör en dålig match, men han är ingen överraskning direkt.

2 KOMMENTARER

  1. Strax säsongens ödesmatch. Och ruggigt svårt att vinna i Gävle. Känns som att BIF är något påverkade av många matcher men får energi av publiken samt är speedigast i början. Samt i början av SD ;-(
    HV måste hänga med nu, från BÖRJAN!
    Och sedan mala ner kaffebönorna 😉

    *****Älska Älska HV blå*****

Lämna ett svar:

Please enter your comment!
Please enter your name here