(Foto: Emma Nyqvist)
(Foto: Emma Nyqvist)

Pessimismen är utbytt mot en optimism inför den här säsongen. I alla fall om du frågar den trogna publiken som aldrig kommer sluta tro på sitt lag. Men finns det egentligen grund till det?

Att tippa utgången av SHL 2016/2017 känns svårare än någonsin. Skellefteå och Frölunda är omöjliga att undgå tippa som absoluta topplag. Växjö, Linköping och Luleå skuggar. Jag tror att lag som Djurgården, Brynäs, Malmö, Färjestad och HV71 inte är så långt efter. Örebro ser sämre ut och i botten kommer det handla om Rögle, Karlskrona och Leksand.

Optimism på osäker grund

HV71 då? För att få svaret och göra en ordentlig omvärldsanalys måste du vara redo att vända ut och in på allt.

Frågar du den närmaste kretsen så är optimismen stor. Det finns en revanschlust som kan räcka en bit, men det finns också inslag av att det nu inte kan bli så mycket sämre. Då är det lätt att tro och hoppas.

Men lyssnar du på hockeyexpertisen utifrån, som här under i Radiosportens inslag, så finns det en rad frågetecken som är befogade.

6 frågor som behöver ett svar

 • HV71 har hamnat på efterkälken. Inget snack om saken. HV71 själva har långsiktiga mål om när man kan utmana om ett SM-guld igen. “HV känns omoderna” menar Kristofer Ottosson. Det tar tid att bygga upp något nytt, att hitta givna roller etc,  och jag är inte säker på att HV idag har de rätta pjäserna för detta.
 • Målvaktsfrågan. När Fredrik Pettersson-Wentzel var bra, så var han riktigt bra under perioder. Men emellanåt var han också rätt medioker och ifrågasatt. Min känsla är att det hängde ihop med laget och ett bristfälligt försvarsspel. Det var få lag som släppte till så många skott som HV gjorde och då är det inte helt enkelt att vara målvakt.
 • Aggressivitet över hela banan. Något Johan Lindbom påtalat många gånger under försäsongen. Du försvarar dig med fem man och där brast det på många punkter förra säsongen.
 • Vem driver laget? Hur många gånger fick linan Sandberg-Bengtsson-Törngren beröm för det förra säsongen? Vad talar för att 30-plussarna ska ta den rollen i match efter match, och inte bara då och då, i år?
 • Vem klarar att leverera under längre perioder? Martin Thörnberg har gjort många mål under försäsongen. Teemu Laine känns som ett nyförvärv. Pär Arlbrandt kommer producera, likaså Mattias Tedenby och förhoppningsvis en kurant Ted Brithén också. Det här är en återkommande punkt, att egna fans gärna lyfter sina egna spelare till skyarna. Kom dock ihåg att Tedenby och Thörnberg ifjol hade ca 30 forwards framför sig som producerade mer. Under de tre senaste säsongerna har bara två HV-forwards producerat tillräckligt för att vara topp 25 i SHL: Erik Christensen (14/15) och William Karlsson (13/14).
 • Backarna. Vem är HV:s Ryan Gunderson eller Magnus Nygren? HV har stora förväntningar på Adam Almqvist och Lawrence Pilut. Bredden är bra, men vem tar på sig ledarrollen och vem är redo att pumpa på i 25 minuter per match när det väl gäller?

Faller alla bitar på plats tror jag HV kan bli topp 6 eller bättre, men mer realistiskt är plats 7 till 10.

2 KOMMENTARER

 1. Min Kommentar:
  Oerhört svårt att se vad Hv står kan bli allt från plats 3-11.

  Bästa nyförvärv är förmodligen “Lillis” lundh och Niklas Rahm det säger väl allt att man inte på allvar har gjort tillräckligt för att gå framåt och inte i sidled.
  Finns flera stora problem som inte är fixade. Vem ska leda laget?, läs en första kedja en andra kedja . Vem är förste center?
  Jag trodde när man värvade Arlbrandt att man skulle bygga kring honom, och värva någon lämplig lekkamrat men icke. Hela forwardssidan känns inte alls i balans och väldigt svårkomponerad.

  Backsidan känns fräsch men räcker det? Problemet är ju samma som forwardssidan. Vem är förste back andra back osv. jag har ingen aning. Har vi någon Powerplayback som kan skjuta??
  Hoppas att man får ihop det, men jag förväntningarna är låga.

  • Vilken typ av anfallshockey kommer man spela? Är väl bara matchen mot Frölunda som jag sett som det går att skönja något, men det är mycket dumpa ner i sarghörnet. Långt ifrån den moderna hockeyn där all statistik visar på hur viktigt det är att ta pucken in i anfallszon under kontroll och snabbt komma till avslut.

   Nu kommer i alla fall Christensen in. Jag har dock mina farhågor. Håller han? Är han tillräckligt motiverad och brinner han för detta, även om det börjar kännas i kroppen igen?

Lämna ett svar:

Please enter your comment!
Please enter your name here